
 

1. For purposes of a mutual understanding, by CITY and CONTRACTOR, of the terms and 

definitions intended by CITY in the SCOPE OF WORK, is it the CITY’s intention to use 

the term Show and Presentation to mean the same thing?  

Yes. 

  

2. Is CONTRACTOR at its own discretion to budget some shows higher or lower (with 

CITY’s confirmed, written approval), as long as the SERIES Season stays within the 

ALL-IN Budget for the SERIES?     

Yes. 

 

3. What items are on the “List of Approved Expenses” pertaining to the duty of “Booking 

18 Shows” that The CITY deems are included under the Budget? 

Expenses paid for by the CONTRACTOR include, but are not limited to: Artist fees, 

travel for performers if deemed necessary, any hospitality requested outside of 

the set menu of options provided by the City.  

 

4. What is the procedure by which CITY intends for CONTRACTOR to Compensate 

TALENT? 

CONTRACTOR will pay the TALENT directly, as Artist Fees are an Approved 

Expense, see Question 3, above.  Thereafter, CONTRACTOR shall provide an 

invoice to CITY. Please see Attachment 2, Exhibit A: Sample Professional Services 

Agreement, section 4. Compensation.  

 

5. If TALENT is defined as the Entertainers (Musical Artists, Comedians, etc.) Procured 

and Contracted under the SCOPE OF WORK guidelines, what is CITY’s further 

definition of PRODUCTION included under the SCOPE OF WORK for which 

CONTRACTOR has the duty to “Oversee all aspects”? 

CONTRACTOR shall oversee the hiring, contracting and coordinating of the talent 

for each performance.  

  

6. Understanding that CONTRACTOR is to Contract TALENT, will the CITY provide a 

CITY-approved Contract Template for this purpose?  

CONTRACTOR may use their own contract.  

 

7. It is CONTRACTOR’s understanding in Booking TALENT for the SERIES, on behalf of 

CITY, that CITY looks to CONTRACTOR to obtain from TALENT all Talent Promotion 

Materials, Technical Rider Documents, and any additional Photos/Bios/Videos that CITY 

may require, and to deliver (email, etc.) these “Promo-Tech” items to CITY promotion-

marketing (MARKETING) personnel. Is this also CITY’s understanding and expectation?    

Yes. CONTRACTOR shall obtain from TALENT all Talent Promotion Materials, 

Technical Rider Documents, and any additional Photos/Bios/Videos that CITY may 

require, and to deliver (email, etc.) these “Promo-Tech” items to CITY promotion-

marketing (MARKETING) personnel. 

 

8. Under the SCOPE OF WORK, the CONTRACTOR is directed to work with the CITY’s 

representative to coordinate the technical requirements-set up-rehearsal schedule 



(sound check)-and details for each presentation (SHOW). Does the CITY’s 

representative have a Venue Job Title of VENUE TECH DIRECTOR (VTD), or some 

similar such meaning job title? 

The City has two full-time Theater Technicians who will coordinate the technical 

requirements-set up-rehearsal schedule (sound check)-and details for each 

presentation (SHOW). 

 

9. Is CITY’s VTD the party to whom all other technical service providers working for the      

CITY report? 

See response to question #8. 

 

10. Does the VTD provide the Day of Show and Run of Show schedule and all other 

Logistical responsibilities of planning the Show Event Day and Evening and informing all 

involved parties?  

The City has two full-time Theater Technicians who will coordinate the technical 

 requirements-set up-rehearsal schedule (sound check)-and details for each    

presentation (SHOW). 

 

11. CONTRACTOR has the responsibility to work with VTD. Does this duty extend beyond 

the TALENT procurement process, and being liaison between CITY and TALENT 

concerning coordinating with Talent’s schedule determined by VTD, and if so, what 

would any such further duties entail?    

No further coordinating beyond the needs for the performance.  

 

12. Under SCOPE, CITY sets forth it will provide Implementation of marketing and publicity 

(MARKETING-PROMO) for all performances, and will post content on its website, social 

media, brochures and posters, press releases and newsletters. As listed in SCOPE OF 

WORK, CONTRACTOR is to consult with and participate in the execution of the 

aforementioned MARKETING-PROMO duties assumed by CITY.  Does CITY have any 

guideline/outline memoranda from prior Seasons as to what this participation 

encompasses?  

CONTRACTOR will provide high resolution images, video and information for a 

press release. CITY staff will manage and produce the marketing materials and 

work collaboratively with the CONTRACTOR to promote each show. 

 

13. In addition to any TALENT provided Photos/Bios/Promo Recordings-Videos, and the 

like, will CONTRACTOR be required to present or develop any other promotional 

artwork/concepts in the capacity of participation in MARKETING-PROMO?   

CONTRACTOR will provide high resolution images, video and information for a 

press release. CITY staff will manage and produce the marketing materials and 

work collaboratively with the CONTRACTOR to promote each show. 

  

14. CONTRACTOR will consult with CITY’s representative regularly, and only commit to an 

act of business on behalf of business with prior CITY knowledge and approval. Will the 

approval for such act of business be a written approval, and if so, who will be the CITY 

executive who will provide such written approval? 



CONTRACTOR will provide proposal for a show and a designated CITY staff will 

approve in writing.   

  

15. CITY acknowledges and agrees to be responsible for all expenses and arrangements to 

ensure presentation of show, which includes an extensive list of items set out in the 

SCOPE OF WORK. Not included on the list of items, specifically, is TALENT required 

Backline Equipment. IF as per a CITY approved engagement of TALENT as set forth in 

a CITY approved Contract, TALENT backline requirements are to be provided by CITY, 

should it be CONTRACTOR’s understanding that TALENT backline expense will be paid 

by CITY? 

Backline Equipment is not an approved expense for the CITY, and therefore would 

not be paid by the CITY.  

 

16. It is CONTRACTOR’s understanding that CONTRACTOR is responsible for its own 

internal costs of doing business for the services under the SCOPE OF WORK of 

Procuring, Negotiating, and Contracting (TALENT); and, further, that the only expenses 

to be covered by the BUDGET are TALENT costs and CONTRACTOR’s FEE?  Is this 

understanding in-keeping with CITY’s understanding of the BUDGET covered 

expenses?  

Yes. Talent costs include travel. 

 

17. Under SCOPE, it is stated that CONTRACTOR will provide a following list of Services: 

Under this list, item #3 is “Show sales should generate Ticket sales reflecting of 75% of 

seat capacity.”  If, in the event, that a given show of the 18 shows in the Season 

experience a Shortfall of this 75% benchmark, are there any obligations or 

repercussions for which CONTRACTOR would be responsible, in the event of such an 

outcome?  

Please see Addendum 1 to the RFQ.  

The incentive details will be negotiated if a contractor(s) is selected.  

 

18. If, as an incentive to CONTRACTOR, a profit participation is included as part of 

CONTRACTOR’s compensation package under the RFQ, is there an established 

calculation for that consideration from past Seasons? 

The incentive details will be negotiated if a contractor(s) is selected. 

 

 


